Savjeti za uštedu energije

Da li ste se ikada zapitali kako male promjene u svakom domu mogu dovesti do velikog uticaja na životnu sredinu? Brojni su savjeti o štednji energije kod kuće, počev od malih navika u svakodnevnom životu do velikih investicija koje ne samo da pomažu okolini, već i smanjuju račune za energiju.

Ušteda električne energije sve je češća tema među mladima i starima. Računi se ne plaćaju sami, zato je koristan svaki način uštede električne energije koji možete uključiti u svoju dnevnu rutinu. Kod štednje novca i energije vrijede potpuno ista pravila, zato smo odlučili podijeliti s vama savjete za uštedu energije u kućanstvu.

Isključujte uređaje koji se trenutačno ne koriste

Događa li vam se često da završite rad na računaru, a zatim krenete raditi druge poslove prije nego što ste ga isključili? Niste jedini. Međutim, za to se vrijeme troši dragocjena električna energija.

TV, video i audio uređaji, računari i računarska oprema i u stand-by radu troše određenu količinu energije. Tako ne samo da se gubi energija, već se zbog dodatnog opterećenja smanjuje i životni vijek uređaja. Ne ostavljajte uređaje u stanju pripravnosti, već ih isključite i uštedite račun za struju i planetu.

Mijenjajte zastarjele električne uređaje

Tehnologija cijelo vrijeme napreduje, što je primjetno i na „proždrljivosti” električnih uređaja. U pravilu su stariji uređaji rasipniji od novih (npr. katodni televizori, usisavači prethodne generacije itd.). U početku je to možda trošak, ali će vam se investicija s vremenom isplatiti. 

Sušilice i frižideri su dva energetski najintenzivnija uređaja u kući i zamjena ovih uređaja efikasnijim modelima može upola smanjiti potrošnju električne energije, umanjujući tako račune.

Instaliranje toplotnih pumpi je još jedna ideja za smanjenje potrošnje električne energije. Generalno, održavanje i zamjena uređaja na svakih nekoliko godina učinit će da imaju manje opterećenja za upotrebu električne energije.

Postavite štedne sijalice

Na osvjetljenje godišnje trošimo oko 3% ukupne količine električne energije potrošene u domaćinstvu, isto koliko i frižider. Mnogi domovi prelaze na pametna LED svjetla, jer ne samo da izgledaju elegantno i pristupačno, već su i mnogo efikasnija od halogenih sijalica.

Zamjena običnih sijalica štedljivim može smanjiti potrošnju i do nekoliko puta. Prilikom razmišljanja o uvođenju štednih sijalica najveći problem predstavlja razmišljanje o početnoj cijeni štedne sijalice, koja je viša od cijene obične sijalice. Ali ono što se u prvom trenutku često zaboravlja jeste da štedne sijalice za istu snagu troše manje električne energije i imaju duži radni vijek. Štedne sijalice omogućuju znatnu uštedu energije, a dodatno pomaže i ako ih redovito gasite kad vam ne trebaju.

Osnovna navika koju treba razvijati i njegovati je osigurati da uvijek isključite svjetlo kada napuštate sobu. Naime, ugasiti svjetlo kada ono nije potrebno je finansijski gledano najjeftinija mjera, bez ikakvog početnog ulaganja. Već smo rekli da je svijest pojedinca bitan faktor za pravilno sprovođenje energetske efikasnosti. Dakle, potrebno je samo da povedemo računa da sijalice ne rade kada to nije potrebno. Možete uštediti dobar dio mjesečnih troškova električne energije redovno radeći nešto jednostavno.

Iskoristite noćni ciklus električne energije

Ako imate dvotarifno brojilo električne energije, noćni su sati savršeni za uštedu električne energije jer je ona u to vrijeme jeftinija. Noćni ciklus električne energije omogućuje vam jeftinije pranje posuđa i pranje i sušenje rublja, dok usisavanje zbog buke nije baš najbolja ideja.

Isključite bojler kada vam nije potreban

Da bi bojler bio korišten na najefikasniji način, podesite ga na temperaturu između 50 i 55°C. Bojleru u kupatilu pripada oko 15% električne energije koja se potroši u domaćinstvu. Uključite ga samo onda kada namjeravate otići pod tuš, a još učinkovitiju uštedu električne energije možete postići redovitim servisiranjem bojlera.

Protočni, kuhinjski bojler, zajedno sa mašinom za suđe, potroši godišnje prosječno oko 6% električne energije jednog domaćinstva. Koristite ih samo kad su vam potrebni.

Promijenite svoje navike pranja

Uvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode, dovoljnom da rublje bude kvalitetno oprano. Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. Pokušajte prati standardiziranu količinu rublja za određeni tip bubnja (tipično 5-6 kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja rublje neće kvalitetno oprati dok će se u slučaju nedovoljno opterećenog bubnja nepotrebno trošiti energija.

Mašine za pranje posuđa koristite samo kad su maksimalno napunjene. Prije stavljanja posuđa uklonite krupne ostatke hrane sa istih. Redovno provjeravajte filter i nivo soli u mašini i čistite unutrašnjost.

Spriječite izlaženje topline iz stana

Smanjena potreba u domaćinstvu za grijanjem stana jedan je od najučinkovitijih načina za uštedu energije. Ako manje topline izlazi iz stana, manje ćete ga trebati grijati. Zato provjerite jesu li vaši prozori dobro zatvoreni i po potrebi ih zamijenite novima.

Vrata i prozori sa dvostrukim ostakljenjem savršeno su rješenje za moderan dom jer mogu značajno smanjiti emisiju stakleničkih plinova (GHG) iz grijanja i hlađenja, smanjujući tako ugljični otisak, ali i smanjujući račune za energiju.

Također, izolacione trake su jedno od rješenja za očuvanje toplote, koje je jeftino u odnosu na prednosti koje donosi, a kompletna izolacija stambene jedinice je najbolje rješenje.

Koristite moderni štednjak i kuhajte uz manju količinu vode

Stariji štednjaci poznati su po tome da nisu energetski učinkoviti. Stoga počnite koristiti moderne štednjake koji posao obavljaju brže, a pritom potroše znatno manje energije.

Ako to nije nužno, izbjegavajte kuhanje u posudi do vrha napunjenoj vodom. Na taj će se način voda prije zagrijati, ručak će prije biti gotov, a vi ćete uštedjeti dragocjenu energiju.

Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuha, na taj se način toplina duže zadržava u posudi, a smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Prilikom pripreme kafe i čaja zagrijavajte samo potrebnu količinu vode. Uvijek koristite veličinom optimalno kolo za odabranu posudu.

Mikrotalasne pećnice su energetski efikasnije od običnih pećnica. Prilikom kuhanja na plinskom štednjaku pripaziti da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude.

Nikada ne zagrijavajte praznu grijaču ploču za kuhanje, a kratko vrijeme prije nego je jelo gotovo isključite grijaču ploču, ploča će ostati topla, jelo će se nastaviti kuhati, a vi ćete smanjiti potrošnju električne energije i uštedjeti novac. Vrata pećnica otvarajte samo po potrebi, svaki put kada ih otvorite značajna količina toplote odlazi u nepovrat.

Redovno čistite pećnice i ploče za kuhanje, jer nakupljena i zapečena prljavština i masnoća smanjuje njihovu efikasnost.

Uređaje za hlađenje i zamrzavanje postavite daleko od izvora topline

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka ili bojlera) i izbjegavajte njihovo izlaganje sunčevom zračenju.

Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 centimetara) kako ne bi došlo do pregrijavanja koje rezultira povećanjem potrošnje energije. Ne držite frižider otvorenim duže nego što je neophodno i dobro zatvorite vrata nakon korištenja.

Provjerite termostat: frižider najefikasnije radi ako je temperatura podešena između 3 i 5°C, a frizer na 0°C.

Nemojte spremati u frižider i zamrzivače vruća ili topla jela, već pričekajte da se ohlade. Pravovremeno odleđujte frižider i zamrzivače jer tako štedite energiju i produžavate radni vijek uređaja.

Zimi se toplije obucite

I snizite temperaturu grijanja. To ne znači da trebate ići u krajnost i drhtati na hladnoći, ali vam nisu potrebne ni tropske vrućine. Obucite pulover i nešto niža sobna temperatura neće vam smetati.

Preko 80% energije u domaćinstvima troši se za potrebe zagrijavanja i hlađenja prostora i dobijanje potrošne tople vode. Sa tako velikim učešćem u ukupnoj potrošnji energenata radi se o mjestu gdje se mogu ostvariti značajne uštede.

Grijanje i hlađenje prostora su prvenstveno bitni za osjećaj ugodnosti. Postoji više mjera kojima možemo naše sisteme za grijanje i hlađenje učiniti efikasnijim i na taj način smanjiti troškove.

Jeste li znali da ako je temperatura prostora 16°C, a želite je povećati na 20°C, postavljanje termostata na 25°C neće brže zagrijati vaš prostor, ali će zato potrošnja energije biti znatno veća.

Temperaturu na termostatu uređaja za hlađenje podesite na 25-26°C. Za svaki stepen °C nižu temperaturu podešenu na termostatu klimatizacionog uređaja u ljetnjem periodu troši se 3-5% više energije.

Uređaji na solarni pogon i ostali alternativni izvori

Solarni paneli su na vrhu liste najpopularnijih alternativnih izvora energije koji se mogu koristiti u kući. S obzirom na to da svoju kuću možete napajati sa nekoliko panela, ako želite da poboljšate energetsku efikasnost doma, solarna energija je dobar način da počnete da se pomjerate iz mreže i trošite bolji izvor električne energije.

Troškovi ulaganja u solarne panele, prepolovili su se u protekloj deceniji, te mnogi ljudi razmišljaju o tome da se odluče za solarne panele na svom krovu kako bi proizveli vlastitu čistu i obnovljivu električnu energiju.

Prednosti energetski efikasne kuće

Život u energetski efikasnim kućama dovodi pojedince u povoljniji položaj, uključujući niže račune za grijanje i električnu energiju, te dajući veću vrijednosti samoj kući i na kraju donošenjem koristi za zdravlje. Stručnjaci savjetuju da obavite energetsku procjenu kuće kako biste identifikovali područja za koja biste mogli smanjiti potrošnju i povećati energetsku ocjenu. Postoje brojni načini za uštedu energije i manje trošenja iz mreže.

Neki od poduhvata za koje ćete morati izdvojiti novac, ali koji će se na duže staze isplatiti su: zamjena prozora modernim, efikasnim dvostrukim ostakljenjem, izolacija zidova i potkrovlja, nabavka pametnih uređaja koji olakšavaju život i smanjuju emisiju ugljičnog dioksida (Co2).

Pametni uređaji otkrivaju izvore potrošnju energije i isključuju ih kada se ne koriste, što ljudi mogu zaboraviti, ali uređaji ne.

Uz to, potražnja za pametnim kućama ima rastući tred te je to ujedno dobar način da povećate vrijednost svoje nekretnine.